Mijn camera stelt niet (goed) scherp

Belangrijk zijn onderstaande puntjes, kijk ook eens in welke AF stand je camera staat, probeer anders diverse standen uit! of zie Scherpstelfunctie

• zorg voor voldoende licht.
• houd je iso-waarde zo laag mogelijk. (maar beter een scherpe foto met hoge ISO, dan een onscherpe foto met lage ISO)
• zorg voor een sluitertijd die past bij de situatie i.v.m. bewegingsonscherpte (tenminste (1/brandpuntsafstand) seconde; 100mm = 1/100s)
• zorg ervoor dat de camera stabiel is of gebruik zo nodig een statief.
• laat de focusmode (S/A/C/DMF/MF) aansluiten op de situatie die je fotografeert. (links voor op je camera)
• zorg – zo mogelijk – voor voldoende contrast van het onderwerp t.o.v. de omgeving.
• zoom minder in en probeer aanvankelijk op de rand van je onderwerp te richten.

– FULL of LIMIT – 

En als je camera niet op “full” staat, maar op “limit” (binnen de 3 meter), stelt hij alleen scherp op wat verder ligt dan die 3 meter!

: De scherpstelbereik-begrenzer wordt niet toegepast. De camera stelt overal scherp binnen de hele opnameafstand.

: De scherpstelbereik-begrenzer wordt toegepast. De camera stelt alleen scherp verder dan ongeveer 3 meter tot oneindig. (handig als er iets op de voorgrond staat wat je niet op de foto wilt hebben)

Op de vraag “Ik blijf het lastig vinden om een macrofoto te maken door in te zoomen. Afstand ongeveer 3 meter. Maar het scherpstellen lukt maar niet. Het onderwerp blijft wazig. Wat is de juiste manier? Wie wil helpen?” reactie van;

Yvonne Stroomberg-Nobels; (beheerder Sony RX10 Maatjes op Facebook)

Ik heb de autofocus persoonlijk altijd op S = single shot staan. Scherpstelpunt midden. Dan zet ik mijn onderwerp in het midden in beeld, druk de ontspanknop half in om scherp te stellen, houd de ontspanknop half ingedrukt vast en herkader dan. (Doordat ik de camera iets verplaats naar links of recht of naar boven of beneden haal ik het onderwerp uit het midden. Dat noemen ze herkaderen.) Dit alles gaat sneller dan handmatig met de pijltjes je scherpstelpunt verplaatsen.

Ton Sassen;
Heb je de knop links van de lens wel op Full staan? Als die op oneindig-3m staat kun je binnen 3 meter niet scherp stellen.
Verder zou ik DMF gebruiken om automatisch scherp te stellen en eventueel met de scherpstelring handmatig bijstellen. Hierbij gebruik maken van zoom-assist en focus-peaking (=reliëf).
Bij de RX10 heb je bij een diafragma van f5.6, een brandpuntafstand van 220 mm en een onderwerpafstand (is scherpstelpunt) van 3 meter een scherptedieptegebied van 2 cm.
Kruip je er dichter op bijv. op een meter afstand, dan is het scherptediepte gebied nog 9 mm.