– Nacht en avond fotografie – 

Deze camera is geen – nummer 1 – in avond of nacht fotografie.
Toch kan je met een statief, een heel eind komen.
Om te beginnen raad ik aan om, met de functiekeuzeknop,(de knop links boven op je camera) de scènekeuzeknop aan te zetten, en deze met ‘het wieltje’ (besturingsknop) op 1 van de drie (nacht/schemer) scènes te zetten.
Neem een foto en kijk welke instellingen je camera zelf kiest, je kan dan, als je dat wilt uitproberen, deze instellingen, handmatig in de Manuele stand (M) in stellen, en bij twijfel, of als het niet lukt, gewoon weer terug zetten naar de scènestand.

 

 Nachtscène: (met statief)

Neemt nachtscènes op zonder dat de donkere sfeer verloren gaat, gewoon een aantal keren proberen, ook hier kan je eventueel de ‘Bulb stand’ proberen, wel alles met statief.

 Schemeropname hand: (kan vanuit de hand opgenomen worden als je geen statief bij je hebt, uiteraard blijft een statief het makkelijkst)

Neemt nachtscènes op met minder ruis en onscherpte zonder dat u een statief gebruikt. Een reeks opnamen wordt gemaakt en beeldbewerking wordt toegepast om de onderwerpbeweging, camerabeweging en ruis te verminderen.

 Nachtportret: (met statief)

Neemt nachtscène portretten op met de flitser.
De flitser komt niet automatisch omhoog. Dus laat de flitser handmatig omhoog springen voordat u de foto neemt. De naam zegt het al, werkt met een portret foto in de nacht/avond, ook hier weer, gewoon proberen.

– Hoe fotografeer ik Vuurwerk? –

Het beste kan je fotograferen in ‘Bulb’, maar wat is Bulb?

Bulb is het zelf bepalen van de sluitertijd tijdens de opname van een foto.

Alle info vind je op deze pagina.

Bulb – Alles over je Sony RX10 Mark IV (rx10m4.nl)

Met de BULB stand genomen, in de M-stand, foto opname 6 seconden.
Diafragma f/9 (ik probeer volgende keer gewoon f 5/6) ISO 100 – 8.8 mm