Wat is een ARW-bestand?

Een ARW-bestand is een RAW-bestand dat uitsluitend wordt gebruikt door digitale camera’s van Sony Alpha.

Als bestandsextensie ziet u het na de bestandsnaam als ARW.

RAW-bestanden zijn ongecomprimeerde, verliesvrije afbeeldingen.

Zoals alle RAW-bestanden bevatten ARW-bestandstypen onverwerkte gegevens.

Hiermee kunt u uw afbeeldingen geleidelijk bewerken.

ARW is niet het eerste RAW formaat voor Sony. Ze hadden eerder SRF (Sony Raw Format) en SR2 (Sony RAW Format 2).

Nieuwe Sony-camera’s ondersteunen alleen ARW.

Als u uw afbeeldingen in een ARW-bestandsindeling wilt hebben, moet u uw digitale camera van Sony instellen op RAW.

U vindt deze instelling in het gedeelte Afbeelding en kwaliteit van uw menu.

Hoe open en bewerk ik een ARW-bestand?

U kunt ARW-bestanden openen met Microsoft Windows Photos en Windows Live Photo Gallery.

Mogelijk moet u een Sony Raw-stuurprogramma installeren om ze te laten werken.

Voor Mac-gebruikers kunt u met Preview ze bekijken. ARW Viewer en Adobe Bridge kunnen ze ook openen.

PhaseOne heeft software voor het openen en nabewerken van ARW-bestanden. Het heet Capture One (voor Sony).

Wat is een RAW-bestand?

Informatie over RAW-gegevens

Wat zijn RAW-gegevens?

 • “RAW” heeft dezelfde betekenis van “rauw” zoals in “rauwe groenten” en is geen afkorting zoals JPEG (Joint Photographic Experts Group).
 • Digitale camera’s voeren over het algemeen digitale verwerking uit van de uitgangssignalen van de beeldsensor en maken JPEG-afbeeldingen. Ondertussen is RAW een gegevensformaat waarvan de verwerkingsparameters vrij kunnen worden aangepast door fotografen.
 • * RAW-gegevens die met Sony-camera’s zijn gemaakt, worden opgeslagen met de extensie “ARW”.

Wat betekent “verwerking van RAW-gegevens”?

 • Op de beeldsensor van de camera heeft elke pixel slechts gegevens van één kleur, rood (R), groen (G) of blauw (B), en de RAW-gegevens worden in die toestand opgeslagen. Om RAW-gegevens zichtbaar te maken, moet deze kleurinformatie worden gecompenseerd, zodat elke pixel drie primaire kleuren bezit.
  RAW-gegevens kunnen alleen “afbeeldingen” worden genoemd nadat deze kleurcompensatie is uitgevoerd.
 • Deze compensatie wordt uitgevoerd in de camera wanneer u JPEG-opnamen maakt, terwijl deze in het geval van RAW door de computer moet worden uitgevoerd. Dit omvat niet alleen compensatie van drie primaire kleuren rood, groen en blauw, maar ook aanpassingen van helderheid en kleuren waardoor onderwerpen er natuurlijk uitzien voor menselijke ogen.
  Het zichtbaar maken van RAW-gegevens, inclusief het opslaan als een bestand zoals JPEG, wordt “verwerking” of “ontwikkeling” genoemd, zoals de filmontwikkeling in zilverhalogenidefotografie.
 • Zoals hierboven vermeld, omdat de RAW-gegevens onverwerkt zijn, kunt u deze niet afdrukken totdat de verwerking is voltooid.

Waar dienen de RAW-gegevens voor?

 • “RAW-gegevens kunnen u altijd foto’s van hoge kwaliteit opleveren”. Dit inzicht is niet altijd correct. Soms, afhankelijk van de verwerking, kunnen de uiteindelijke resultaten slechter zijn dan JPEG-foto’s die automatisch in de camera worden verwerkt.
 • Wanneer u de automatische functie van uw digitale camera gebruikt, krijgt u meestal foto’s met natuurlijke helderheid en kleuren, waar u ze ook neemt of welke lichtbron dan ook wordt gebruikt. Soms ontvangt u echter ongewenste resultaten of kunt u opzettelijk onnatuurlijk uitziende foto’s verkrijgen.
 • Wanneer u niet tevreden bent met de helderheids- of kleurinstellingen van JPEG-afbeeldingen die in de camera zijn verwerkt, of wanneer u deze opzettelijk wilt wijzigen, kan de beeldkwaliteit verslechteren als u de JPEG-afbeeldingen aanpast. Dit komt omdat de JPEG-afbeeldingen veel minder gegevens hebben (toonreproductiekenmerken) in vergelijking met de RAW-gegevens, en extreme aanpassing ervan zal leiden tot verlies van vloeiende gradatie van helderheid en kleur (verslechtering van toonreproductiekenmerken). Aan de andere kant kunt u met de RAW-gegevens de verslechtering van het beeld tot een minimum beperken wanneer u afbeeldingen aanpast.
 • Zonder RAW moeten fotografen verschillende instellingen aanpassen terwijl ze veel foto’s maken om de beste foto te maken. Als u echter foto’s in RAW-formaat maakt, kan dezelfde procedure later thuis met een computer worden uitgevoerd. Houd er rekening mee dat dit niet betekent dat die aanpassingen eindeloos zijn. Het is daarom beter om de mogelijkheden te begrijpen om RAW-beelden aan te passen voor minimale beeldverslechtering.
 • Het grootste voordeel van de RAW-gegevens is dan ook dat verwerking en aanpassingen later op de computer kunnen worden uitgevoerd, anders zouden ze tegelijkertijd worden uitgevoerd wanneer u foto’s maakt.

Wat is beter voor de beeldkwaliteitsinstelling, RAW of RAW&JPEG?

 • RAW &JPEG wordt aanbevolen. We raden ook aan om geheugenkaarten met een grotere capaciteit te gebruiken.
 • RAW data is handig voor verwerking met andere instellingen dan JPEG die automatisch door de camera wordt aangepast. Dus als u gewenste resultaten van JPEG-afbeeldingen zou kunnen ontvangen, zou u het RAW-formaat niet hoeven te gebruiken. Maar er is geen manier om te weten of u tevreden zult zijn met de resultaten van foto’s die u gaat maken.

  Daarom raden we je aan om foto’s te maken met raw &jpeg instelling. Als u tevreden bent met de resultaten van JPEG-foto’s, hoeft u deze niet aan te passen; als er aanpassingen nodig zijn, selecteer dan de bijbehorende RAW-bestanden en verwerk ze.

Wat is het verschil tussen verwerken en retoucheren?

 • Verwerking betekent compensatie van de drie primaire kleuren van RAW-gegevens, inclusief aanpassingen van helderheid of kleur. Deze verwerking wordt uitgevoerd voor een volledige afbeelding.
 • Aan de andere kant wordt retoucheren uitgevoerd voor beeld na verwerking. Het gaat niet alleen om aanpassingen van helderheid of kleur voor een hele afbeelding, maar ook om gedeeltelijke compensatie in detail, inclusief verwijdering van onnodig item of toevoeging van denkbeeldige goederen. Aangezien retoucheren wordt uitgevoerd voor afbeeldingen met minder gegevens na verwerking, zal extreme aanpassing leiden tot verslechtering van het beeld.
 • Het aanpassen van de helderheid of kleur van RAW-gegevens wordt soms vermeld als “retoucheren”, maar we nemen hier op deze site geen aanpassingen van RAW-gegevens op in het retoucheren.
Sonja gebruikt de Adobe DNG Converter, gratis bestandje. Foto’s kan zij daarna uploaden in Lightroom om te bewerken.